I år är det 40 år sedan internet föddes. Uppfinningen har förändrat världen på många sätt och det är svårt att se hur en dag utan digital interaktion är möjlig. Faktum är att idag använder 94% av svenska befolkningen internet och de flesta gör det dagligen. Nästan lika många väljer att handla på nätet.
Men hur påverkar våra vanor och förändrade beteenden andra delar av livet? Vilka krav ställer vi på samhällsbärande funktioner när det kommer till service, tillgänglighet, boknings- och betalningsmöjligheter? Och hur anpassar kommuner och regioner sina verksamheter för att kunna möta sina medborgare?
För att få svar på våra frågor om den svenska digitaliseringen har vi träffat några av de kommuner och regioner från norr till söder som vi är betalleverantör till. Följ med när de berättar om arbetet med att anpassa sig till den digitala samtiden, och ibland ligga steget före den! Först ut i vår artikelserie är Lidköping kommun.
Lidköping kommun har 350+ e-tjänster
I sann digital anda träffar vi Åsa Vallmar, utvecklingsledare för digitalisering i Lidköpings kommun, över Teams för att låta henne berätta hur resan mot en mer digital kommun har sett ut.
Med 29 000 användarkonton registrerade i självserviceportalen som tillhandahåller över 350 e-tjänster har Lidköping kommun kommit långt.
"Det är tydligt politiskt uttalat att det är digitalt först som gäller, berättar Åsa. Vi ska aldrig utesluta någon men där har vi Kontaktcenter som kan stötta."
Kanske är det just den tydliga riktningen som har underlättat det digitala arbetet i kommunen. En ökad digital mognad skedde också hos invånarna i samband med Covid-19 då många äldre skaffade mobilt BankID och Coronapass blev ett krav vid resa. Myndigheter, som Skatteverket, har tack vare digital deklaration och tidig återbäring, krattat manegen.
Från simskola till bygglov när systemen integreras
Hos en kommun behöver många verksamheter och system integreras med varandra. Ett exempel på en lyckad integration är simskolan. Tidigare behövde föräldrarna ringa för att ställa sina barn i kö till simskolan och hanteringen krävde stor handpåläggning av personalen. Dessutom behandlades betalningen manuellt på plats. Genom att skapa en e-tjänst där betalning kopplades på som ett sista steg förbättrades anmälningsprocessen avsevärt. Istället för att lägga sin tid på administrativa sysslor kan personalen nu lära fler barn att simma.
Andra exempel på digitala tjänster är flyttanmälan för el, pappersfri skolstart och prövningstjänster inom utbildning.
Vackert beläget vid Vänern är det fler än de 40 000 invånarna som lockas till Lidköping kommun. Självklart har även turister och de med tillfälligt boende möjlighet att ta del av e-tjänster som sophantering, bokning av bojplats och bygglov. De loggar helt enkelt in till ”Mina sidor” med Bank ID för att använda och följa upp e-tjänsterna.
Låter medborgarna betala direkt – frigör tid och resurser
Kort och Swish är de betalsätt som används i e-tjänsterna. Majoriteten använder sig av Swish och ofta rör det sig om mindre belopp. Genom att låta betalningen vara kopplad till e-tjänsten frigörs både tid och resurser för verksamheterna i kommunen.
"Målet är att koppla på betalning på alla avgiftsbelagda tjänster" säger Åsa.
Bytet till oss som betalleverantör och integrationen mot vår betalplattform skedde problemfritt via Nordic Peaks Open E-plattform.
Åsa betonar vikten av att ha ett team på plats och internt har det bestått av Åsa själv, redovisningschefen och en ekonom. Det är också viktigt att redovisningschefen driver frågorna och är en aktiv beställare för att man ska få ut så mycket som möjligt av betallösningen. Hos oss fanns bland annat kundansvarig Mikael Fogelberg med för att säkerställa en nöjd kundupplevelse.
Samarbetet funkar väldigt bra och det är enkelt att jobba med Swedbank Pay
Åsa Vallmar,
utvecklingsledare för digitalisering i Lidköpings kommun
Samarbete och utbyte viktigt för utveckling av e-tjänster
Förutom samarbetet med sina leverantörer finns det andra samverkansfora som Sveriges 290 kommuner och 21 regioner kan tillhöra och utbyta erfarenheter i, bland annat SKR och Nordic Peaks användarföreningar.
Lidköping kommun samarbetar mycket med kommunerna Skara, Essunga, Grästorp, Götene och Vara. Tillsammans är de V6 och har tagit fram en gemensam utformning av ”Mina sidor” för att göra det lättare för användarna att hitta och hantera sina ärenden. Framöver tittar de på att integrera ekonomisystemet för att förbättra redovisningen.
Åsa och hennes team inspireras av kommuner som Kalmar, Norrköping och Mora, Orsa och Älvdalen som har kommit långt med att digitalisera blanketter, automatisera interna processer och integreringen av systemen.
Oavsett vad nästa steg blir ser vi fram emot att få vara del av Lidköping kommuns fortsatta resa i det digitala landskapet.
Låt betalningarna ske digitalt
Är du intresserad av att koppla betalsätt till dina e-tjänster? Kontakta oss genom att fylla i formuläret nedan eller slå oss en signal på 08-411 10 80 så berättar vi mer.