På plats eller online - så blev Kalmar kommun tillgängligt för alla
2019 bestämde sig Kalmar kommun för att satsa mer på sina digitala tjänster ut mot invånare och företagare. Det hela började med en ny plattform, där de började bygga sina e-tjänster, som sen visade sig ha bra färdiga stöd mot Swedbank Pays betallösningar. Resultatet blev en välfungerande tjänst som är enkel att skala upp och så pass viktig i etjänsternas ekosystem att varje ny digital plattform som upphandlas nu har krav på sig att kunna integreras mot betallösningen. Vi har träffat Niklas Hörling, Digitaliseringschef på Kalmar kommun och här berättar han mer om hur digitaliseringen hjälpt dem.
I turist- och båtstaden Kalmar hittar vi Niklas Hörling. Där arbetar han som digitaliseringschef för kommunen och har strategiskt ansvar för att driva deras transformationsresa och verksamhetsutveckling av alla digitala möjligheter. Målsättningen? Ja, det är att bygga en så attraktiv kommun som möjligt att leva, verka och bo i och som är rustat för framtiden.
I ett tufft ekonomiskt omvärldsläge, stora investeringar i infrastruktur såsom reningsverk, badhus och idrottshallar, låg inflyttningstakt och en stor mängd äldre kommuninvånare, utgör digitaliseringen en central roll i att stötta både ledning och politik i beslutfattande, samtidigt som det hjälper medarbetare i verksamhetsfrågor.
Tillgänglighet på plats och digitalt
Kalmar använder sig idag av kort och Swish som betalsätt för sina e-tjänster. Men till en början var det bara kortbetalningar som gällde. Niklas berättar:
”2019 var inte Swish lika brett accepterat som det är idag. Men det var enkelt att starta upp och idag är det nästan fler som använder sig av Swish än kort.”
Allt kokas ner till tillgänglighet, att möta invånarnas behov och att det ska finnas alternativ för alla oavsett hur man önskar gå vidare med sina ärenden.
Vissa vill kunna sitta hemma i soffan och göra sina ansökningar, medan andra vill kunna gå in till ett kontor och sköta det. Vi erbjuder idag båda delar och det skapar tillgänglighet oavsett vad man känner sig bekväm med att göra.
Anpassningen har också drivit på att man kan serva fler och erbjuda tjänster för både båt- och kulturskoleplatser on demand.
Så frigjorde de tid motsvarande en heltidstjänst
När vi frågar Niklas hur administrationen har förändrats för kommunen blir det snabba svaret att det är som natt och dag. Ett tydlig exempel går att hitta i hanteringen av båtplatserna.
”Innan vi lanserade den digitala lösningen hanterades båtplatserna på papper. Fram tills 2021 gick man in på servicekontoret och fick ansöka manuellt med hjälp av en papperslapp. Ärendet blev handlagt, ett mejl skickades till ansvarig för kontering och därefter skickades en faktura ut. Allt det där är helt borta nu och bara det har frigjort en heltidstjänst” berättar Niklas.
Inspiration och återanvändning
Idag finns det närmre 150 tillgängliga e-tjänster, varav ett tiotal är kopplade mot våra betallösningar. Men behovet växer successivt fram bland fler tjänster.
Av de aktiva tjänster som är igång med kort och Swish hittar vi kartunderlag från lantmäteri, kulturskoleplatser och båtplatser som också används som exempel och inspiration till andra tjänster.
”Vi fortsätter att bygga vidare på konceptet kring båtplatserna. Vi ser samma strukturer i andra etjänster och hittar sätt att återanvända det på. Till exempel för hanteringen av kolonilotter, föreningslokaler, eventhallar och idrottsarenor” berättar Niklas.
Kalmar kommun i framtiden
I arbetet med digitaliseringen finns mötet och dialogen med både medborgare och företagare högt uppe på agendan. Att skapa värde för dem beskriver Niklas som en viktig grund att ha med sig i allt de gör och i planerna de sätter för framtiden.
Han beskriver också att det inte bara handlar om att lägga planer för sådant som är behovsstyrt, utan också för sådant som kanske inte är det – för att alltid ligga steget före.
Ett kvitto på det fick de så sent som i år, när de blev tilldelade utmärkelsen för Sveriges eHälsokommun 2023, med motiveringen:
Med tydlig prioritering från politik och ledning har man skapat förmåga och förutsättningar för medarbetare att utveckla nya arbetssätt till nytta för invånare. En kommun som satt medskapande, tillgänglighet och individens egna resurser som utgångspunkt för utvecklingen. En kommun som skapat starka allianser med andra och som drivs av nyfikenheten till nya lösningar. En kommun som vågar testa och lära av misstag, men som bestämt sig för att vara bäst på att använda digitalisering för omställning till nära hälsa, vård och omsorg.
Text från Sveriges eHälsokommun | Vitalis.
”Vi ser att våra strategier och ställningstaganden leder oss rätt” avslutar Niklas med.
Och vi är glada att vi får vara en del i att stötta dem i det!
Här hittar du samtliga artiklar i vår artikelserie om kommuners digitalisering och e-tjänster:
- Betalningar en del av Lidköping kommuns e-tjänster
- Så effektiviserade Uddevalla kommun betalprocessen
- Digital följsamhet för Vellinge kommun
- Tips för dig som vill integrera betalning i e-tjänster - så gjorde kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen
- Så effektiviserade Skellefteå kommun sin verksamhet med hjälp av digitalisering
- På plats eller online - så blev Kalmar kommun tillgängligt för alla
- Fem tips för en lyckad digitalisering med integrerade betalsätt