Fem tips för en lyckad digitalisering med integrerade betalsätt

Hur kommer en kommun igång med sin digitalisering och vad kan vi som betalningsleverantörer erbjuda? Det kan du läsa om i sista delen av vår artikelserie om kommuners digitalisering och e-tjänster.
Sofia Lööf och Mikael Fogelberg är ansvariga för segmentet Offentlig sektor och stora organisationer hos oss på Swedbank Pay. De kommer att dela med sig av sina tips till kommuner som vill påbörja eller utveckla sin digitala resa.
En ökad efterfrågan av digitalisering

Vi är en av de största leverantörerna av betaltjänster inom offentlig sektor.
Vår långa erfarenhet har gjort att vi har en nära och tät dialog med många av Sveriges kommuner. Över tid kan vi se att behovet av digitala lösningar har ökat och under pandemin stegrade efterfrågan ytterligare.
”Det digitala mötet blev ännu viktigare” minns Mikael. ”Pandemin bidrog till digitaliseringen eftersom nästan allt stängde ner och kommunerna var tvungna att hitta lösningar.”
Resultatet av en undersökning gjord av SKR (Sveriges kommuner och regioner) i april 2020, alltså i början av pandemin, visade att medborgarna var positivt inställda till den ökade digitaliseringen i samhället. Efterfrågan har hållit i sig och för att möta medborgarnas förväntan väljer vissa kommuner nu att slå på fler e-tjänster och betalsätt.
Koppla betalsätt till digitala tjänster
En digital strategi, politikers och beslutfattares stöd samt en avsatt budget för att kunna jobba långsiktigt med digitaliseringen känns som en självklarhet. Men hur kommer man som kommun praktiskt igång om man vill integrera betalningar i sina e-tjänster?
Det finns tre alternativ:
- via en av våra partners som erbjuder färdiga lösningar från oss via sin plattform
- på egen hand genom integration till vår betalningsportal
- plugin via WooCommerce.
I sina nätverk kan kommunerna ta del av lyckade integrationer och lösningar samt få råd från andra som har varit i liknande situationer.
Oavsett hur kommunen väljer att bli kund hos oss ser vi till att boka in ett uppstartsmöte där vi går igenom kommunens behov. Mikael betonar vikten av att ha med sig rätt bemanning från start.
”Vi rekommendera att förutom förvaltning även ta med IT och ekonomi så att vi kan prata hela flödet” säger Mikael. Detta för att kunna titta på helheten och få med den viktiga redovisningsbiten också.
Efter påskrivet avtal är det bara att sätta igång. Själva integrationen brukar gå snabbt och problemfritt, både hos den tekniska partnern och egen integration med vår utvecklarportal.
”Jag har exempel där avtalet var påskrivet på fredag eftermiddag och måndag eftermiddag var allt up and running” berättar Sofia.
Personlig support finns alltid tillgänglig vid behov, före, under och efter uppstarten.
Fördel att erbjuda olika betalsätt
Kort och Swish är de vanligaste betalsätten hos kommuner, men för att kunna följa med i samhällets utveckling och medborgarnas förväntningar på service brukar vi rekommendera de kommuner som integrerar direkt mot oss att välja hela vår betalningsportal. Där ingår nämligen alla våra betalsätt online - kort, Swish, faktura, bankbetalning, delbetalning, Apple Pay, Google Pay och Click to Pay. Kommunerna väljer själva vilka betalsätt som ska vara tillgängliga.
”Att enkelt kunna erbjuda sina kunder just de betalsätt man önskar vid vart tillfälle och att detta på ett smidigt sätt kan ändras är oerhört uppskattat” säger Sofia
En fördel med att integrera hela betalmenyn är att kommunerna slipper integrera enskilda betalsätt när det blir aktuellt att erbjuda dessa till medborgarna. En annan styrka är intelligensens hos vår lösning - när ett nytt betalsätt adderas i betalmenyn får kommunerna möjlighet att lägga till det direkt.
Eftersom vi också erbjuder kortinlösen och hanterar majoriteten av Sveriges korttransaktioner kan kommunerna samla alla betalsätt under samma tak hos en leverantör.
Rapporter, bokföring och utbetalning
Som betalleverantör strävar vi alltid efter att erbjuda enkla lösningar som är ekonomiskt hållbara för våra kunder och deras kunder. Betalningarna från medborgarna mellanlandar på ett klientmedelskonto hos oss och utbetalning sker i klumpsumma till kommunens konto, vanligtvis en gång i veckan.
”Det underlättar kommunens bokföring och det blir en bättre avstämning med mindre fel vilket sparar tid och pengar” säger Mikael.
Sofia lyfter fram Merchant Portal, vår digitala portal, där kommunerna dygnet runt kan logga in för att se transaktionerna i realtid, hämta rapporter och analysera betalningarna ytterligare. Numera är BankID en av inloggningsmetoderna vilket är mycket uppskattat hos våra kunder.
Fem tips för en lyckad digitalisering
Sofia och Mikael avslutar med att dela med sig av sina tips för en lyckad digitalisering och integration av betalsätten.
- Skapa en långsiktig strategi och få politikerna att förstå värdet och möjligheterna gärna med en årlig budget avsatt till utveckling.
- Knyt ihop hela verksamheten och ta med ekonomi, IT och förvaltningarna redan från början.
- Starta med tjänst som är enkel att komma igång med. Det ska kännas hanterbart för både handläggarna och medborgarna. När den flyter på blir det enklare att skala upp.
- Samverka med andra kommuner som ligger före i sin digitaliseringsresa. Ställ frågor till de som har lyckats och få fler tips från oss som betalleverantör. Vi kan betalningar.
- Utgår från det som gynnar medborgarna. Var lyhörda, ligg steget före och erbjud den service och de betalsätt som de förväntar sig
Läs ikapp kommunernas egna berättelser i sina resor mot digitala betalsätt och e-tjänster
- Betalningar en del av Lidköping kommuns e-tjänster
- Så effektiviserade Uddevalla kommun betalprocessen
- Digital följsamhet för Vellinge kommun
- Tips för dig som vill integrera betalning i e-tjänster - så gjorde kommunerna Mora, Orsa och Älvdalen
- Så effektiviserade Skellefteå kommun sin verksamhet med hjälp av digitalisering
- På plats eller online - så blev Kalmar kommun tillgängligt för alla
Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig att börja ta betalt?
Vi är partnern som gör det enkelt att möta framtidens behov av betalningslösningar. Vill du prata betalningar? Kontakta oss på 08-411 10 80 eller fyll i formuläret nedan så hör vi av oss.