WCAG 2.2 

WCAG står för Web Content Accessibility Guidelines – riktlinjer som hjälper till att göra webbinnehåll tillgängligt för fler.

 

Det handlar om att skapa upplevelser som funkar för alla, även för personer med synnedsättning, hörselproblem, motoriska svårigheter eller kognitiva utmaningar. Och det bästa av allt? Genom att jobba med tillgänglighet blir innehållet enklare och trevligare att använda för precis alla.

WCAG 2.2 släpptes i oktober 2023 och bygger vidare på tidigare versioner, med nio nya kriterier som ytterligare stärker tillgängligheten. Från och med den 28 juni 2025 blir WCAG 2.2 obligatoriskt för de flesta företag.

Vem behöver följa det här? Jo, bland annat myndigheter, regioner, kommuner och andra offentliga aktörer. Men det gäller också privata aktörer som utför tjänster med offentlig finansiering – och alla företag med digitalt innehåll som riktar sig till konsumenter. Även för andra organisationer är det smart att följa riktlinjerna, eftersom tillgänglighet betyder fler kunder och en bättre användarupplevelse. 

Vad är nytt i WCAG 2.2?

WCAG 2.2 lägger till 9 nya kriterier jämfört med version 2.1.  
De senaste ändringarna handlar framför allt om att öka tydligheten för användare när de navigerar på webbplatser, samt förbättra möjligheterna för olika typer av inmatning (som klick, dra och släppa, och tangentbord).

För att uppfylla lagkraven räcker det att följa A- och AA-nivån – AAA är frivilligt. Swedbank Pay arbetar utifrån dessa nivåer och säkerställer att våra lösningar uppfyller AA enligt WCAG 2.2. 

 
Nivå A – grundnivån

  • Hjälpfunktioner 
    Hjälpfunktioner som kontaktinfo, FAQ eller chatt ska finnas på samma ställe på alla sidor där de finns.
  • Undvik dubbel inmatning 
    Användare ska inte behöva fylla i samma information flera gånger under en session.

Nivå AA – nästa nivå

  • Fokus synligt 
    Det ska alltid gå att se var användaren befinner sig på en webbplats när tangentbord används.
  • Alternativ till att dra med mus eller pekskärm 
    Funktioner som kräver att användaren drar ett objekt med mus – eller fingrar på en pekskärm – ska också gå att hantera med ett enkelt klick.
  • Minimistorlek för klickytor 
    Knappar och andra klickytor ska vara minst 24 x 24 CSS-pixlar, så att det funkar även för den som har svårt att träffa rätt.
  • Tillgänglig inloggning 
    Autentisering får inte bara bygga på att användaren klarar kognitiva tester, som att minnas lösenord.

Nivå AAA – avancerad nivå

  • Fokus helt synligt 
    Inget av fokusmarkeringen får vara dolt bakom annat innehåll.
  • Tydlig fokusindikator 
    Fokusmarkeringen ska ha tydlig storlek och kontrast, så att den är lätt att se.
  • Förstärkt tillgänglighet vid inloggning 
    Inloggningen får inte innehålla några kognitiva tester, med ytterst få undantag.

Varför bryr vi oss?

För oss på Swedbank Pay handlar det om att ge alla kunder en rättvis chans att använda våra tjänster. Oavsett om dina kunder handlar via dator, mobil eller en app i butik ska det kännas smidigt, enkelt och tillgängligt. Därför ser vi till att våra betallösningar lever upp till WCAG 2.2 och vi strävar alltid efter att följa det senaste tillgänglighetsdirektivet. 

Vill du veta mer? 

Läs om tillgänglighet på Webbriktlinjer.se 
Läs om organisationen W3C, som ligger bakom WCAG.